Natur, miljø og friluftsliv Tilbake til oversikten  
Du er ikke pålogget.
Logg på  |  Registrer deg

 
NORSK VORSTEHHUND KLUBB-AVD. OSLO/AKERSHUS
 
 477 58 861

 hjemmeside

 e-post
 
Besøksadresse:
Skogveien 168
1356 Bekkestua
 
Om NORSK VORSTEHHUND KLUBB-AVD. OSLO/AKERSHUS:
kontaktperson: Kjerstin Smaavik Johansen

Vorsteh, et godt valg

Hvilken rase skal jeg velge? Problemet har opptatt deg i lang tid, og valget falt til slutt på vorsteh. Jeg tror at du har gjort et klokt valg: Som kombinert hund til mange former for jakt, hundekjøring, kløving - og dertil trivelig familiehund med en viss sans for å passe hus og eiendom, er våre raser midt i blinken. Du må likevel ikke glemme at en vorsteh er en allsidig atlet som krever kjærlighet, opplæring, dressur og regelmessig mosjon. Stikkord som ansvar og omtanke kan også føyes til. Dersom du tar på deg oppgaven med å gi hunden en god start og et godt, aktivt liv, vil du få en hund som du trives med og har glede av.

Korthår, strihår eller langhår?

Hvilket hårlag som er å foretrekke er i stor grad opp til den enkeltes smak. Langhår har enda gjennomsnittlig noe mindre jaktlyst og mindre søksformat enn de to andre hårlagsvariantene. Til gjengjeld er rasen kanskje mest robust i kulde og dårlig vær. Det er viktig å være klar over at det innen hver av rasene kan være stor forskjell på individenes egenskaper.

Hvordan få tak i en førsteklasses valp?

Dette er det ikke så enkelt å svare på. Jeg skal imidlertid prøve å hjelpe deg til å legge opp en viss strategi for å få tak i den valpen du ønsker deg. Først av alt må du være klar over, at på dette tidspunkt kan din egen utålmodighet ødelegge hele greia. Det er et tankekors de fleste søker eksperthjelp etter at noe har gått galt. Ofte er problemet at en førstegangs valpekjøper har fått ett eller annet problem med sin nyanskaffelse. Dess bedre du gjør leksa på forhånd, jo mindre er sjansen for bomskudd.

La deg ikke lure!

Selvfølgelig kan det være fristende å kaste seg over dagsavisenes annonser der man ofte finner våre raser til salgs. Særdeles sjelden holder slike annonser hva de lover. «Av beste jakt- og utstillingsblod» er også et særdeles upresist utsagn. Ofte ser man at valper og ung-hunder selges «grunnet allergi», den mest brukte nødløgn for å dekke over noe annet. Hundeeiere er ofte håpløse hjemmedommere. Man tror at egen tispe er mer verdifull enn tilfellet er. Og så skal vi ikke stikke under en stol at ikke alle oppdrettere er like seriøse. Men mange er seriøse, og det her NVK har etablert et apparat for å hjelpe deg: Bruk klubbens hvalpeformidling og kontaktnett! I tillegg bør du kontakte klubbens folk som av ren kjærlighet til rasen har brukt mange år av sitt liv til finne svar på de spørsmål som akkurat du lurer på. Det beste er å